تهران - تحریریه - شورای آتلانتیک معتقد است که پیام سیاسی ماهواره سپاه مهمتر از جنبه نظامی آن مبنی بر اتخاذ راهبرد تقابلی توسط ایران در برابر فشارهای آمریکا بود.
به گزارش
تحریریه، روز سوم اردیبهشت ماه گذشته خبر ارسال موفقیت آمیز نخستین ماهواره نظامی ایران توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در حالی رسانه ای و موجب بهت جهانیان شد که در سال های اخیر چندین بار پرتاب ماهواره های مخابرای به شکست انجامیده بود.
نظامی بودن این ماهواره و انجام این اقدام بزرگ در سکوت خبری از سوی سپاه نه تنها توان نظامی ایران در ورود عرصه فضا را به جهانیان نشان داد بلکه ناتوانی تحریم های شدید آمریکا در مقابل اراده ایرانی را به نمایش گذاشت.
اگرچه کارکرد اصلی این ماهواره نظامی است و اهداف گوناگونی را می تواند برای کشورمان برآورده سازد اما ابعاد سیاسی این اقدام ارزش بسیار بالایی دارد.
اندیشکده آمریکایی «شورای آتلانتیک» اعتقاد دارد که حتی جنبه های سیاسی این اقدام بسیار مهمتر از ویژگی های نظامی ماهواره است.
براساس تحلیل اتاق فکر فوق این اقدام به ویژه در دوره ای که همه کشورهای جهان و از جمله ایران درگیر ویروس کووید 19 هستند دارای اهمیت است و حکایت از پیشرفت نظامی ایران در بازی دیپلماتیک میان تهران و واشنگتن دارد. علاوه بر این جنبه اعتبار بخشی آن در عرصه داخلی پس از چند مرحله شکست بسیار بااهمیت است.
این ماهواره سه مرحله ای با سوخت جامد توانست در مدار 425 کیلومتری زمین مستقر شود و از سوی فرماندهی نظامی آمریکای شمالی کد تعیین موقعیت دریافت کند. از نگاه این اندیشکده هنگامی این اقدام اهمیت بیشتری پیدا می کند که چند بار قبل از این پرتاب ماهواره های غیرنظامی شکست خورده بود. گذشته از این مسائل ماهواره نور نخستین ماهوراه ای بود که از سوی سپاه پرتاب شد و با موفقیت در مدار قرار گرفت.
از نگاه این اتاق فکر آمریکایی پرتاب و استقرار ماهوراه یک موفقیت چشمگیر آن هم پس از مانع آفرینی های گوناگون آمریکا و اسرائیل به شمار می رود. بنابراین باید این اقدام سپاه را در چارچوب جایگاه سیاسی تهران نگاه کرد و نه اینکه تنها به ابعاد نظامی آن دقت کرد.
هنگامی بازتاب سیاسی این ماهواره برجسته می شود که مشاهد کرد در دوره اعمال دوباره تحریم ها علیه ایران از سوی ترامپ به دلیل نارضایتی از توافق هسته ای و برخی از اتفاقات در کشورهای منطقه و خلیج فارس و حمله موشکی به خودروی ژنرال سلیمانی انجام شده است. در کل ایران احساس می کند که در دوره فشار حداکثری نباید از خود ضعف نشان دهد.
شورای آتلانتیک تاکید دارد: پرتاب ماهواره نظامی به فضا با استفاده از یک سکوی متحرک که مقابله با آن بسیار سخت است یک پیام سیاسی قدرتمندانه را برای واشنگتن به همراه دارد.
علاوه بر این کم اثر کردن اتفاقات ژانویه 2020 در سرنگون شدن هواپیمای اوکراینی در کنار نمایش توانایی تکنولوژیکی بومی از دیگر پیامدهای این اقدام سپاه بوده است.
برای درک بهتر اقدام ایران باید توجه داشت که برای ایرانی ها فاصله میان امنیت ملی، غرور و احساس قربانی شدن نامشخص است. به بیان دیگر یک ایران مستقل و پرغرور باید قدتمند باشد و حضور در باشگاه کشورهای پیشرفته با توانایی پرتاب ماهواره برای ایرانی ها بسیار مهم است.
آخرین نکته ای که این اندیشکده آمریکایی به آن اعتراف کرد آن است که «ایران موفق شد با وجود فشار شدید اقتصادی ایالات متحده، این پیام روشن را ارسال کند که تحت فشار تسلیم نمی شود».
پایان/
نظر شما